Drift Festival

Festivals worden steeds duurzamer, en dat is maar goed ook. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw festival voor de volle honderd procent op duurzame energie draait? Dat was het vraagstuk waarmee de organisatie van het Nijmeegse Drift Festival bij ZAP Concepts aanklopte.

Dit jaar vierde Drift Festival haar tiende verjaardag. Ter ere van het tienjarig bestaan én van de benoeming van Nijmegen tot duurzame hoofdstad van Europa 2018, namen de organisatoren van het dancefestival een behoorlijke uitdaging op zich.

Deze editie van Drift Festival moest en zou volledig op duurzame energie draaien. Om dit ambitieuze plan te realiseren, werd ZAP Concepts gevraagd om met dé oplossing op het gebied van stroomvoorziening te komen.

Als antwoord daarop heeft ZAP Concepts voor Drift Festival een Slim Stroomplan ontworpen: een op maat gemaakt plan waarbij aan alle aspecten van duurzame stroomvoorziening is gedacht. En waarmee CO2-uitstoot en het gebruik van aggregaten tot het verleden behoren.

Dankzij dit innovatieproject kon Drift Festival afscheid nemen van haar dieselgeneratoren en werd de netstroom aangevuld door TheBattery, het duurzame energieopslagsysteem van Alfen. TheBattery werd voorafgaand aan het festival opgeladen door de zonnepanelen die op het dak van de festivallocatie waren geplaatst.

Diede van Overbeek, mede-oprichter van Drift Festival, wist dat de duurzame stroomvoorziening met deze innovatieve technologie in betrouwbare handen was. Hij was dan ook erg te spreken over de samenwerking:

Dankzij de hulp van ZAP Concepts hebben we als één van de eerste festivals in Nederland volledig op groene stroom gedraaid. We hebben alle aggregaten kunnen vervangen door één batterij. Het plan heeft ons zo’n 1.700 liter dieselverbruik en 4.500 kg CO2-uitstoot gescheeld!