Milkshake

Milkshake, het festival dat elke zomer op het Amsterdamse Westergasfabriekterrein plaatsvindt, was al een voorloper op het gebied van duurzaam feesten: weggooiplastic is ingeruild voor herbruikbare bekers en al het eten dat je er bestelt is vegetarisch. Maar mede dankzij ZAP Concepts loopt Milkshake sinds dit jaar zelfs al voor op het ambitieuze plan van de gemeente Amsterdam, die wil dat festivals en events in Amsterdam in 2020 volledig op netstroom draaien.

Met hulp van het Slim Stroomplan van ZAP Concepts kon de organisatie van Milkshake de meeste dieselaggregaten achterwege laten en het festival deze zomer (2018) vrijwel geheel laten draaien op de groene netstroom van de Westergasfabriek, aangevuld met stroom uit de nieuwe batterij van Greener die de pieken opvangt.

Sustainability manager Maarten van ’t Veld vertelt dat het voorheen lastig was om goed inzicht in het totale stroomverbruik te verkrijgen. Dit probleem heeft Paul Schurink van ZAP Concepts opgepakt door het stroomverbruik eerst een jaar te monitoren. Ook belde hij leveranciers om samen met hen na te gaan of de hoeveelheid stroom die ze hebben aangevraagd overeenkwam met de hoeveelheid die ze daadwerkelijk nodig hadden. Vervolgens werd met het Slim Stroomplan alles strakgetrokken.

“Met als resultaat dat je als organisatie ineens controle hebt over in het daadwerkelijke stroomverbruik, enorm bespaart op dieselverbruik en minder vermogen aan aggregaten hoeft op te stellen,” aldus Maarten. “Dat was ons niet gelukt zonder de hulp van ZAP Concepts.”

Maarten noemt de zekerheid die ZAP Concepts de organisatie van Milkshake kon bieden een belangrijk voordeel:

“Je wil natuurlijk voorkomen dat de stroom op een stage ineens uitvalt. Dieselaggregaten kunnen die zekerheid niet eens geven, maar dankzij het Slim Stroomplan hebben we nu overal stroomgroepen en meters, we weten precies welk podium hoeveel stroom verbruikt. Bovendien is er geen enkele keer iets uitgevallen. De CO2-uitstoot is omlaag gebracht en we hebben zelfs op onze kosten bespaard. Als organisatie met ambities op het gebied van duurzaam stroomverbruik heb je Paul echt nodig. Hij heeft natuurlijk het Slim Stroomplan opgezet, maar wat hem echt bijzonder maakt is zijn talent om uit een duurzaamheidsverhaal een interessante businesscase voor festivalorganisaties te maken. In de toekomst zie ik voor me dat Milkshake volledig op groene netstroom kan draaien, met ondersteuning van een duurzame batterij die de pieken opvangt.”