DGTL

DGTL, onderdeel van Apenkooi Events, is een elektronisch dance muziekfestival vol ontdekking, inspiratie en verrassing waar de bezoekers geprikkeld worden via muziek, (licht)kunst en productie. Het hele jaar wordt er gezocht naar de nieuwste technologische innovaties en bijzondere ontwikkelingen om een onvergetelijke festivalervaring te creëren. Een belangrijk uitgangspunt van DGTL is al haar festivals zo duurzaam mogelijk te produceren. Het in kaart brengen van het energieverbruik, en daarmee ruimte creëren voor besparing, is één van de top prioriteiten van het festival. Dit levert namelijk naast een verkleinde footprint ook financiële voordelen op.

Het Slim Stroomplan van ZAP Concepts draagt hierin bij door een gedetailleerd inzicht te geven in de voorspelde consumptie en daarmee leidend is voor de leveranciers om minder energieverbruikend materiaal te gebruiken. Denk hierbij aan cateraars, stage designers en lichtkunstenaars. Die samenwerking bevalt zo goed, dat ZAP Concepts voor bijna alle internationale evenementen van Apenkooi, de organisatie achter DGTL, ingezet wordt. Gerke de Groot, producent DGTL:

De samenwerking met ZAP Concepts bevalt ons super goed. Zo goed dat we ZAP Concepts nu voor bijna al onze internationale evenementen inzetten. ZAP daagt ons voldoende uit om innovatief te blijven, maar ondersteunt ook ontzettend goed op procesmatige beslissingen.

Na het succes van de DGTL-festivals in Amsterdam, nam de organisatie de moedige stap om in 2015 een internationale editie in Barcelona te organiseren. ZAP Concepts kreeg de missie om te onderzoeken hoe DGTL Barcelona kon draaien op het vaste net.

Het festival was een groot succes, niet alleen in de ervaring van haar bezoekers, maar ook wat er “achter de schermen” gebeurde. Duurzaamheid is een kernwaarde geworden voor DGTL en ze brachten niet alleen de Nederlandse elektronische muziek mee naar Barcelona, ​​maar ook de innovatieve manier om het festival te organiseren. Met duurzaamheid als een van de belangrijkste pijlers, zijn ze erin geslaagd radicale, duurzame veranderingen aan te brengen in de stroombehoefte en -voorziening van het festival, niet langer fast food te serveren dat vlees bevat en een circulair systeem te implementeren om het afvalprobleem aan te pakken. Door internationale festivals te organiseren, geeft DGTL deze innovaties niet alleen een internationaal podium maar slagen ze er ook in een groot aantal mensen van over de hele wereld te bereiken, waardoor de organisatie o.a. de DAM-prijs 2017 won en uitgeroepen werd tot de meest duurzame MKB-er van Amsterdam. Na Barcelona volgde Tel Aviv. Een nieuw avontuur waarbij ZAP Concepts ook betrokken was.